NGVfriesland.nl | Landelijke NGVProgramma

Zaterdag 15 oktober 2011

Lezing door Louis Cohen te Maarssen:

JOODSE GENEALOGIE
de genealogie van Joodse families in Nederland

Louis H. Cohen (geb. 1946), voorzitter van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (site: www.nljewgen.org) is al op jonge leeftijd begonnen met het uitzoeken van zijn familie, de Leeuwardense Cohen's. Daarna heeft hij meerdere Joodse families uitgezocht.
Vanaf de oprichting in 1987 is hij lid van de kring. Sinds zijn pensionering (hij werkte als biochemicus) is hij actief bestuurslid, waarvan de laatste drie jaar voorzitter.
Aan de hand van een beknopte beschrijving van de geschiedenis vanaf de Gouden Eeuw van zowel Sefardische ("Portugese") als Asjkenazische ("Hoog-Duitse") Joden in ons land en van religieuze gebruiken wordt een aantal Joods-genealogische bronnen besproken zoals besnijdenisregisters, ketoebot (huwelijksakten) en grafstenen / begraafregisters.
In de periode vóór 1812 is ook een aantal niet-Joodse bronnen, zoals notariële en gerechtelijke akten en naamsaannemingsregisters van belang.
Het een en ander zal voor zowel Amsterdam ("Mokum", altijd de grootste Joodse bevolking gehad) als daarbuiten (de "Mediene") met voorbeelden geïllustreerd worden. Verder zullen internetsites besproken worden, die voor Nederlands Joodse genealogie van belang zijn.

Synagoge Berckheyde Amsterdam

Zaterdag 19 november 2011

Afdelingsledenvergadering.

CONTACTMIDDAG MET TIENMINUTENPRAATJES

Wilt u iets presenteren als resultaat van uw eigen onderzoek, dan kunt u zich aanmelden voor een tienminutenpraatje, dat overigens best langer dan tien minuten mag duren, zeg maximaal een half uur, maar een middag hoeft u er niet mee te vullen.
Daarnaast kan iedereen zijn genealogie, kwartierstaat en andere gegevens meenemen, op papier of per computer, voor onderlinge uitwisseling.
Het wordt dan weer een gezellige middag.

Zaterdag 10 december 2011

Lezing door Herman de Wit:

GENEAKNOWHOW

Geneaknowhow.net is een door Hein Vera en Herman de Wit ontwikkeld en onderhouden internetplatform. Het doel is het bieden van ondersteuning bij genealogisch onderzoek in de brede zin van het woord.
Herman de Wit is initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Geneaknowhow en zal in zijn presentatie de doelstellingen en werkwijze van deze stichting verder uit de doeken doen.


Het Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1 te Leeuwarden, bij de Prinsentuin

Leden van de NGV en belangstellenden zijn van harte welkom op onze bijeenkomsten!
De lokatie is het HISTORISCH CENTRUM LEEUWARDEN - Aanvang 13.30 uur.

Toegang is vrij. Parkeren kunt u in de parkeergarage Oldehove.